Skriv fantastisk romance

12 kursavsnitt med konkreta tips, övningar och mängder med exempel från bästsäljande böcker.

En riktigt bra romance låter läsaren uppleva alla känslor som ett förälskat par kan uppleva, på gott och ont, innan de till slut får varandra och läsaren vet att det kommer att hålla för evigt.

Vill du skriva en fantastisk romance?

I den här kursen får du kunskap, inspiration, konkreta verktyg och övningar som hjälper dig att skriva en fantastisk romance. Dessutom strösslar vi med exempel ur bästsäljande romance-böcker.

Kursen "Skriv fantastisk romance" passar dig som ...

Den här kursen vänder sig till dig som vill skriva romantik (genren Romance) och vill ha stöd att färdigställa ditt manus så det möter - eller kanske till och med överträffar! - läsarnas förväntan.

Du har kanske gått några skrivkurser tidigare och nu söker du en kurs som kan hjälpa dig att skriva fängslande romance som bidrar till att läsaren förälskar sig i dina karaktärer och din berättelse.  I den här kursen kan du fokusera på att utveckla din genre-specifika kunskap och få konkreta tips som gör att du kan gå från idé till ett fantastiskt romance-manus.

Välj med eller utan individuell respons

Vi som står bakom kursen är båda diplomerade lektörer och skrivcoacher. Om du vill ha individuellt stöd och respons på dina texter, så kan du välja detta som alternativ.

Efter kursen kommer du bl.a. att ...

 • Skriva karaktärer som läsaren kan sympatisera med
 • Skapa dynamik i berättelsen genom olika sorters konflikt
 • Identifiera - och maximera - dina nyckelscener
 • Gestalta kärlek
 • Förstå nycklarna som romance-läsaren förväntar sig

Om romance-läsaren

En person som läser romance förväntar sig att uppleva alla känslor som man kan ha när man blir förälskad – utan att själv riskera att såras. Läsaren förväntar sig även ett lyckligt slut. Det som väcker läsarens nyfikenhet handlar om vilka utmaningar paret ska tvingas genomgå innan de blir ett par.

 • 41 %  är mellan 30-54 år
 • 84 % är kvinnor
 • 39 % av alla romance-böcker som säljs är e-böcker
 • Romance-läsaren är generellt lojal och följer gärna favoritförfattare

VILKET ALTERNATIV PASSAR DIG BÄST?

Kurs utan
respons

1495 SEK


 • Nytt kursinnehåll varje vecka i 12 veckor
 • Tillgång till allt material i 6 månader
 • -
 • -

Kurs med
respons

4795 SEK


 • Nytt kursinnehåll varje vecka i 12 veckor
 • Tillgång till allt material i 6 månader
 • Respons på din text, 12 000 ord
 • 30 min coaching-samtal

Om genren Romance

Böcker inom genren romance  handlar om två personer som förälskar sig och kämpar mot olika former av hinder innan de blir lyckliga tillsammans.

För övrigt kan handlingen utspela sig både när och var som helst, tonaliteten kan variera och de kan innehålla olika grad av sensualitet eller romantik. I centrum står alltid kärlekshistorien.

 • Jane Austens Stolthet och fördom utkom 1813 och och står FORTFARANDE som inspiration till romantiska komedier.
 • Fler opublicerade författare gör en första försäljning inom romance än i någon annan genre.
 • I USA omsätter romance-böcker ungefär lika mycket som spänning/thrillers och fantasy gör tillsammans.

Vi som står bakom kursen

Mikaela Skantz

Mikaela är diplomerad lektör och älskar att arbeta med all sorts litteratur, även om romance ligger särskilt nära hennes hjärta. Hon är erkänd bokslukerska och läser drygt 200 böcker per år, främst romance och feelgood (utöver manus hon läser som lektör).  

Mikaelas styrkor ligger i att hjälpa författare med karaktärsutveckling, logik och struktur, och hon ställer många frågor i sin feedback. 

Gilly (Gunilla) Nyström

Gilly är diplomerad lektör som brinner för att hjälpa författare skriva böcker som berör, inspirerar och/eller förändrar.  Hon föreläser och bloggar ofta om skrivande och driver bland annat skrivkursen Bokcirkel för författare. 

Som skrivcoach och lektör fokuserar hon på att ge dig  verktyg att förbättra och färdigställa ditt manus på ett sätt som samtidigt bevarar det som är unikt både för din text och dig som författare.

Gå med i facebook-gruppen

Vill du känna gemenskap med andra som skriver romance?
Gå med i vår facebook-grupp "Vi som skriver romance".

Kom i stämning när du skriver

Lyssna på vår spotify-lista med romantiska feelgood-låtar och kom i rätt stämning.

REDO ATT SKRIVA FANTASTISK ROMANCE?

Kurs utan
respons

1495 SEK


 • Nytt kursinnehåll varje vecka i 12 veckor
 • Tillgång till allt material i 6 månader
 • -
 • -

Kurs med
respons

4795 SEK


 • Nytt kursinnehåll varje vecka i 12 veckor
 • Tillgång till allt material i 6 månader
 • Respons på din text, 12 000 ord
 • 30 min coaching-samtal

Frågor & Svar

Du startar kursen samma dag som du köper den, och därefter får du nya kursavsnitt varje vecka i ytterligare 11 veckor (sammanlagt 12 kursbrev). Varje vecka får du nytt kursmaterial som inkluderar exempel från bästsäljande romance-böcker och övningar. Det är upp till dig hur mycket du tid du vill lägga på varje kursbrev, om du vill genomföra alla övningar och kanske själv läsa några av exempelböckerna vi använder oss av. Vi rekommenderar ändå att du försöker avsätter några timmar varje vecka och skriver på ditt manus och genast applicerar det som ingår i kursen.

Individuell respons innebär att antingen Mikaela eller Gilly läser dina texter och ger dig en professionell återkoppling (vi är båda diplomerade lektörer med erfarenhet från att hjälpa författare utveckla sina manus). Det passar dig som gärna arbetar mot deadlines och som vill ta stora kliv framåt i ditt manus. Inom ramen för kursen kan du skicka upp till 12 000 ord inom sex månader, enligt en plan som du och din lektör gemensamt lägga upp vid kursstart. Ett vanligt upplägg är att du skickar 3 000 ord efter kursbrev 3, 6, 9 och 12.

Det går bra att komplettera kursen med individuell respons innan veckobrev 6. Hör av dig till oss så ordnar vi det. Om du hunnit genomföra halva kursen redan så föreslår vi att du använder våra ordinarie lektörs- och skrivcoachtjänster istället, som du hittar på Gillyseller Mikaelas webbsida.

Ja, om du t ex känner någon av oss sedan tidigare och vill arbeta med den av oss som lektör, kan du informera oss när du beställer kursen.

Det finns ingen färdig sådan plan men du kan alltid höra av dig till Mikaela eller Gilly så försöker vi lösa en individuell plan för dig.

Du får första kursbrevet strax efter att du har beställt kursen. Därefter kommer ett nytt kursbrev var sjunde dag.

Absolut! Du är alltid välkommen att kontakta Mikaela på info@mikaelaskantz.se alternativt Gilly på konakt@gilly.nu.

Kursavgiften kan inte återbetalas. Å andra sidan finns kursen tillgänglig i minst 6 månader från kursstart så du kan återuppta den när det passar dig bättre. Om du har respons så talar du med din lektör, så lägger vi upp en individuell plan för dig, men i normalfallet gäller att du skickar din text för respons inom sex månader.

Du kommer få ett kursavsnitt varje vecka, men du kan själv välja när du läser dem och arbetar med ditt romance-manus. Kursbreven finns tillgängliga på plattformen i minst 6 månader från kursstart så du kan återuppta den när det passar dig bättre. Om du har respons så talar du med din lektör, så lägger vi upp en individuell plan för dig, men i normalfallet gäller att du skickar din text för respons inom sex månader.